Banka Slovenije: Više loših kredita u prvih pet mjeseci

Bez autora
Jul 18 2012

Vijeće Banke Slovenije je ovih dana utvrdilo da slovenske banke ispunjavaju zahtjeve o kapitalnom stanju, iako ne bez problema. Razlog problema jest rast kreditnog rizika, koji je posljedica slabog stanja u gospodarstvu. Članovi vijeća su rekli da se zahtjevi o kapitalnom stanju mogu osigurati i prestrukturiranjem bankovnog i realnog sektora, a ne samo svježim kapitalom. U prvih pet mjeseci bilanca banaka u Sloveniji se smanjila za 296 milijuna eura, na 49,1 milijardi eura. Razlog tome je, prije svega, razduživanje banaka u inozemstvu, a manji je i rast depozita građana. K tome, smanjila se i kreditna aktivnost zbog manje posudbi velikih slovenskih banaka nebankarskom sektoru. Više je isto tako, loših kredita što povećava rizik banaka u njihovom dohotku.

Banka Slovenije: Više loših kredita u prvih pet mjeseciVijeće Banke Slovenije je ovih dana utvrdilo da slovenske banke ispunjavaju zahtjeve o kapitalnom stanju, iako ne bez problema. Razlog problema jest rast kreditnog rizika, koji je posljedica slabog stanja u gospodarstvu.

Članovi vijeća su rekli da se zahtjevi o kapitalnom stanju mogu osigurati i prestrukturiranjem bankovnog i realnog sektora, a ne samo svježim kapitalom.

U prvih pet mjeseci bilanca banaka u Sloveniji se smanjila za 296 milijuna eura, na 49,1 milijardi eura. Razlog tome je, prije svega, razduživanje banaka u inozemstvu, a manji je i rast depozita građana. K tome, smanjila se i kreditna aktivnost zbog manje posudbi velikih slovenskih banaka nebankarskom sektoru. Više je isto tako, loših kredita što povećava rizik banaka u njihovom dohotku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik